НАШ АДРЕС: 95026 г. Симферополь ул. Гагарина, 11 тел. (0652) 22-22-11 22-62-88, 22-49-40
Переход на главную страницу официального web-сайта СКТЭК : http://www.cktek.crimea.ua
 
Поиск по сайту

  
КАРТА САЙТА


 

ГЛОСАРІЙ
"Стратегічне управління"

см. здесь ...


Глосарій основних понять і термінів з управління якістю продукції

см. здесь ...

 

СПРАВОЧНАЯ ИНФОРМАЦИЯ О ПИЩЕВЫХ ДОБАВКАХ С ИНДЕКСОМ"Е"
см. здесь....

 

Глосарій основних понять і термінів із стандартизації
см. здесь .....




Электронные учебники и учебные пособия по экономике
(онлайновый доступ)


Стратегия развития
Крыма на 2011-2020 годы


Поиск в Интернете



Статистика посещений

HotLog
MyCounter - Ваш счётчик
Цитируемость
Яндекс цитирования




ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ НА ЗЕРНО
ЗАГОТІВЕЛЬНЕ І ПОСТАЧАЛЬНЕ
(ДСТУ 2422–94)

     
Зерно – це плоди зернових культур і гречки, насіння зернобобових, які використовуються для харчових, кормових і технічних цілей.


Слабка пшениця – це пшениця, яка не забезпечує одержання хліба задовільної якості і потребує поліпшення їх хлібопекарських властивостей.

Сильна пшениця – м'які сорти, здатні ефективно поліпшувати якість інших слабких пшениць з низькими хлібопекарськими властивостями.

Клас зерна – комплексний показник якості зерна, який характеризує його харчові й технологічні властивості.

Тип зерна – класифікаційна характеристика зерна за стійкими природними ознаками, пов'язаними з його технологічними, харчовими і товарними властивостями.

Підтип зерна – класифікаційна характеристика, яка визначається в межах типу і відображає зміни переробних ознак зерна.

Категорія зерна – класифікація зерна ячменю та вівса за показником його натури.

Стан зерна – класифікація зерна за вологістю, засміченістю та натурою (для рису також – за наявністю пожовтілих зерен, для гречки за крупністю зерен).

Властивість зерна – об'єктивна характерна ознака зерна, яка виявляється в процесі збирання, зберігання, перероблення та споживання.

Плівчастість зерна – виражений у відсотках вміст оболонок відносно маси необлущеного зерна.

Лузжистість зерна – виражений у відсотках вміст оболонок у насіннєвих культур (соя, рицина).

Твердозерність – структурно-механічні властивості зерна, які характеризують ступінь його твердості.

Мікротвердість рису – твердість поверхневого та внутрішнього шару зерна рису.

Щільність рису – відношення маси зерна рису до його об'єму.


Важковідокремлювана домішка в зерні – домішка, яка за своїми фізичними ознаками близька до зерна основної культури і яку важко від нього відокремити.


Ушкоджене зерно – зерно зі зміненим кольором оболонки та ендосперму внаслідок самозігрівання, сушіння і ураження хворобами.

Зіпсоване зерно – зерно з явно зіпсованим ендоспермом.

Щупле зерно – зерно ненаповнене, зморщене, легковагове, деформоване внаслідок несприятливих умов розвитку і визрівання.

Морозобійне зерно – зерно, ушкоджене заморозками в період визрівання, зі зміненим кольором (білувате або потемніле).

Знебарвлене зерно – зерно, яке втратило природний блиск і колір під впливом несприятливих умов розвитку, збирання та зберігання.

Недозріле зерно – зерно, яке не досягло повної зрілості, із зеленуватим відтінком, легко деформується при натискуванні.

Мішечки сажки – оболонки зерна, наповнені темною масою спор сажки.

Рожево–забарвлене зерно – зерно виповнене, блискуче, з рожевою пігментацією оболонок переважно в зоні зародку.

Червоне зерно рису – зерно рису, яке має забарвлення поверхні насіннєвих і плодових оболонок від червоного до бурого кольору.

Глютинозне зерно рису – зерно рису щільної консистенції, в розрізі стеариноподібне, однорідне за кольором, без мучнистих або склоподібних вкраплень.

Тріщинувате зерно рису – зерно рису з надломленим і надтріснутим ядром.

Сажковий запах зерна – запах, який нагадує оселедцевий і з'являється внаслідок забруднення зерна спорами або мішечками сажки.

Затхлий запах зерна – запах, який з'являється внаслідок розпаду тканин зерна під дією мікроорганізмів.

Солодовий запах зерна – запах, який з'являється внаслідок проростання зерна.

Сторонній запах зерна – запах, який з'являється внаслідок сорбції зерном пахучих сторонніх речовин.


Чистота зерна – виражений у відсотках вміст зерна основної культури у досліджуваній пробі.


Екстрактивність ячменю – кількість сухих речовин, здатних розчинюватись у воді під впливом ферментів солоду.

Білість рису – яскравість забарвлення зерна рису відносно стандартних пластин приладу.

Склоподібне зерно – зерно щільної структури з гладкою і блискучою поверхнею розрізу ендосперму, яке просвічується на спеціальному пристрої.

Мучнисте зерно – зерно крихкої, мучнистої структури з ендоспермом, який не просвічується на спеціальному пристрої.

Частково склоподібне зерно – зерно з частково склоподібною і мучнистою структурою ендосперму.

Якість клейковини – сукупність фізичних властивостей клейковини: тягучість, пружність еластичність.

Число падіння – тривалість падіння шток–мішалки в клейстеризованій водноборошняній суспензії.

Мікотоксини зерна – група низькомолекулярних токсичних метаболітів, продукованих мікроскопічними (пліснявими) грибами, що розвиваються у зерні.

Токсичність зерна – наявність у зерні отруйних речовин, здатних спричинювати паталогічні змінити в організмі людини і тварин.
   
© Симферопольский кооперативный торгово-экономический колледж Крымпотребсоюза

© Ядрова Г.В . - выставлено 20.03.2012 г.